“ElektroAydın Hexagon Takımı” Elektromobil kategorisinde tüm zamanların rekorunu kırdı.

İstanbul Aydın Üniversitesi “ElektroAydın Hexagon Takımı” Elektromobil kategorisinde tüm zamanların rekorunu kırarak birinci oldu. İstanbul Aydın Üniversitesi‘ne ödülünü TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal verdi.

Şampiyonlarla gurur duyduğunu belirten İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Bu projeler ilerleyen dönemde ülke ekonomisine katkı sağlayacak” dedi. Takım kaptanı Efe Cerit ise hedeflerinin dünya şampiyonluğu olduğunu söyledi.

Yarışmada “ElektroAydın Hexagon Takımı” TÜBİTAK’ın verdiği “Tanıtım ve Yaygınlaştırma” ödülünü de almaya hak kazandı. İstanbul Aydın Üniversitesi toplamda 3 ödül alarak yarışmaları tamamdı.

Öte yandan, İstanbul Aydın Üniversitesi, “ElektroAydın Hexagon Takımı” yarışmada kendi ürettikleri batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi ve motor sürücüsünü kullanarak bir büyük başarıya daha imza attı.

Dr. Mustafa Aydın

Türkiye’de bilim ve teknolojinin gelişiminde katkımızın olması bizi mutlu etmektedir. Burada asıl kazanan İAÜ değil, Türkiye’dir. Yeni Endüstri Devrimi hızla yaklaşıyor ve Endüstri 4.0 çağında yepyeni teknolojiler ortaya çıkacak. Endüstri 4.0’ın ana hedefi düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan ancak yüksek güvenilirlikte ve kararlı çalışan donanımlar üretmek, bu donanımları çalıştıracak en verimli yazılım sistemlerini ortaya koymaktır. Bu yarışlar kapımıza dayanan teknoloji devrimine geçişin ön hazırlıkları. Bu turnuvada pek çok üniversitemiz ödüller aldılar ve araçlarını sergilediler. Üniversiteler sadece teorik fildişi kulelerde bir şeyler yapan insanlardan oluşmadığını, sahaya inen, ekonomiye katkısı bulunabilecek katma değeri oluşturan insanlardan oluştuğunu da göstermiş oldu. Bu vesile ile TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında kazandıkları kupalar ile bizleri gururlandıran öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının artarak devamını diliyoruz.

Bu yalnızca bizim değil tüm Türkiye’nin başarısı…

Daha nicelerine…

“14 KİŞİLİK EKİP 3 AY GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞTIK”

İstanbul Aydın Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi ve ElektroAydın Hexagon takım kaptanı Efe Cerit 2011’den bu yana yarışlara katıldıklarını belirterek, “Güneş enerjili araçlar yaparak bu yarışlara başladık. Daha sonra elektromobilleri üretmeye başladık. 2 aracımız vardı ve bu yıl bir yenisini daha ekledik. Bunu en hafif olacak şekilde tasarladık ve yarışlarda en verimli araç olmayı başardık. Aynı zamanda birinci olduk. 14 kişilik bir ekibimiz var ve tasarım ile imalat olarak çalışmalar 2 aşamada sürdü. 3 aylık çalışma boyunca gece-gündüz demeden 14 kişi zamanımızı tam zamanlı atölyede geçirdik. Bu yıl geçmiş yılların tecrübesinden yararlanarak bu yıl daha iyi bir araç ürettiğimize inanıyoruz. Böyle bir başarıyı da bekliyorduk” dedi.

“HEDEFİMİZ ÜLKEMİZİ YURT DIŞINDA TEMSİL ETMEK”

Hedeflerinin Türkiye’yi dünya ve yurtdışında temsil etmek olduğunu vurgulayan Cerit, “Yaptığımız araç yurtdışı yarışmalarıyla uyumlu ölçülerde. Bunun yanı sıra yanlışları görüp düzeltmek amaçlı yeni bir araç daha yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

TAKIMA KADIN ELİ DE DEĞDİ

14 kişilik takımda 3 kız öğrenci bulunuyor. ‘Bu erkek işi’ algısını kırmayı amaçladıklarını anlatan İAÜ Endüstri Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Jale Simay Gümüşay, “Geçtiğimiz yıllarda kız öğrencilere böyle çalışmalarda pek yer verilmemiş. Biz bunu kırmaya çalıştık. Erkeklerin yaptıklarını biz de yapabileceğimizi göstermeye çalıştık.  Bunu da kanıtladığımızı düşünüyoruz” dedi. Psikoloji öğrencisi Damla Özaşamış ise “Kadınlar da her şeyi yapar ve biz buradaki erkek algısını kırdık. Başarımızda da çok büyük emek var. Kadınlar da her şeyi yapabilir” ifadelerini kullandı.